Chronische lage rugklachten

De symptomen van chronische lage rugklachten

Lage rugklachten is een van de meest voorkomende lichamelijk klachten en vormt van alle kwalen de belangrijkste oorzaak voor verminderd functioneren en werkverzuim. De pijn zit in het gebied tussen de schouderbladen en het stuitje en gaat soms gepaard met uitstraling naar de benen. Meestal is de pijn zeurend en verspreid, en treedt op in combinatie met spierspanning of stijfheid. Als er geen specifieke lichamelijke oorzaak voor de rugpijn kan worden gevonden, zoals een stenose, een verschuiving van een wervel, een hernia of en wervelbreuk, spreekt men van aspecifieke lage rugklachten. Er is sprake van chronische lage rugklachten als deze meer dan twaalf weken duurt of bij regelmatig terugkerende klachten.

 

De oorzaak van chronische lage rugklachten

Rugklachten kunnen ontstaan doordat je wervels, tussenwervelschijven, spieren of gewrichten overbelast zijn. Een verkeerde houding of bewegingen kunnen hiervoor zorgen. Ook kan slijtage van de tussenwervelschijf de oorzaak zijn, waardoor afwijkingen ontstaan zoals instabiliteit of artrose. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen duidelijke relatie bestaat tussen afwijkingen op een röntgenfoto en aspecifieke lage rugklachten. Hoewel de bovenstaande factoren het ontstaan van de rugklachten kunnen verklaren, vormen zij vaak geen goede verklaring voor chronische lage rugklachten. De oorzaak kan divers zijn, zoals biomedisch, cognitief en gedrag. Ook kan er sprake zijn van psychosociale factoren die het herstel belemmeren zoals stress, bewegingsangst of depressie. Pijn kun je in veel gevallen verminderen door de houding of bewegingen te verbeteren, een actieve leefstijl (zoals wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen) aan te meten of ontspanningsoefeningen te doen.

 

Herstellen van chronische lage rugklachten

De fysiotherapeut helpt je een beter inzicht te krijgen in het ontstaan van je chronische lage rugklachten en welke aspecten het meeste van invloed zijn op jouw rugklachten. Hierdoor begrijp je je klachten beter en krijg je de controle over jouw rugklachten. Naast fysiotherapeutische- en manueeltherapeutische technieken kan de behandeling bestaan uit een combinatie van pijneducatie, houdingsadvies, functionele bewegingstherapie, ontspanningstechnieken en leefstijladvies. Deze combinatie van behandelmethoden wordt ook wel Cognitieve Functionele Therapie genoemd.


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandZijlstra, L.M. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.