Zweepslag

De symptomen van een zweepslag

Met een zweepslag wordt meestal een (gedeeltelijke) spierscheur in de kuit bedoeld. Het kan echter ook in andere spieren optreden. Een dergelijke spierscheur is vaak het gevolg van een grote explosieve aanspanning van de spier en vindt plaats in de zwakste plek van de spier: de spier/peesovergang. Er ontstaat plotseling een heel scherpe pijn die vaak wordt omschreven als een elastiekje dat springt. Hierna blijft er een hevige pijn in de kuit aanwezig en is het vaak niet mogelijk om verder te lopen omdat het aanspannen en het rekken van de kuit pijnlijk is. Na een aantal uren kan er een blauwe plek ontstaan op de plek van het letsel.

 

Pijn van een zweepslag verminderen

Wanneer je net een zweepslag hebt opgelopen is het belangrijk dat je de pijnlijke plek gaat koelen en het been direct hoog legt. Dit kan voorkomen dat de kuit erg dik en blauw wordt. De eerste dagen na het letsel kan je beter de kuit niet belasten, zo krijgen de spiervezels de kans om zich weer te hechten. Na enkele dagen kan het revalidatie traject gestart worden om de kracht en mobiliteit van de kuitspier weer rustig op te bouwen

 

Herstellen van een zweepslag

Met behulp van de fysiotherapeut zal je voorzichtig de belasting op de spier opbouwen. In het begin is de plek van de zweepslag nog heel kwetsbaar dus is het van groot belang dat er niet te snel opgebouwd wordt. Maar het spierweefsel moet wel getraind worden zodat het de lengte en kracht die het moet kunnen verdragen op den duur weer aan kan. Bij te snelle hervatting van de normale activiteiten is de kans op terugval zeer groot, meestal duurt het herstel tussen de 6 en 10 weken. Wanneer het herstelproces zonder problemen wordt doorlopen, kan er na die tijd weer normaal gesport worden. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.