Spit

Foto Foto Foto

De symptomen van spit

Spit is een veel gebruikte term voor pijn in de lage rug. Echter, niet elke lage rugpijn is spit. Spit karakteriseert zich doordat het meestal zeer plotseling ontstaat als gevolg van een verkeerde buk- of draaibeweging. Je kan het vergelijken met het verzwikken van de enkel. Zo kun je ook ‘door je rug gaan’. Hierdoor ontstaat er een lichte verrekking of scheurtje in de wand van een tussenwervelschijf. Als reactie hierop gaan de rugspieren in hun beschermstand en zal je flinke spanning in de rug ervaren. Hierdoor voelt je rug stijf en heb je wellicht last van bewegingsbeperkingen. De pijn neemt met name toe bij bukken, draaien en langdurig zitten. Soms straalt de stekende pijn uit in de bil en/of het bovenbeen. Wanneer de uitstraling verder gaat dan de knie en de pijn meer schietend is, dan spreken we van ischias. Ischias is vaak een voorstadium van een hernia. Naast een plotselinge oorzaak, kan spit ook geleidelijk ontstaan. In dat geval zijn stress, een verkeerde houding of veroudering veel voorkomende oorzaken.

 

Pijn van spit verminderen

Net als bij een verzwikte enkel, zal je de rug enkele dagen goed rust moeten geven. Eventueel kan je in overleg met de huisarts ervoor kiezen om pijnstillers of spierverslappers te gaan slikken. Maar daarnaast is het vooral belangrijk dat je gedoseerd blijft bewegen. Juist door het bewegen, zullen de spieren sneller weer gaan ontspannen en blijft het weefsel goed doorbloed waardoor het herstel sneller zal verlopen.

 

Herstellen van spit

De behandeling van spit zal in eerste instantie gericht zijn op het ontspannen van de rugspieren. Wanneer de rugpijn weer grotendeels gedaald is, zal de behandeling gericht zijn op het trainen van de rug. De fysiotherapeut zal je leren hoe je de rug beter kan gebruiken en voorbereiden op plotselingen bewegingen. Daarnaast is niet alleen de aansturing maar ook het sterker maken van de rug een belangrijk aspect van de behandeling. Door middel van veel verschillende oefeningen zal je fysiotherapeut je hiermee verder helpen.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandHagedoorn, J.S. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.