Kruisband

Foto Foto Foto

Kruisbandletsel

Je hebt twee kruisbanden: de voorste kruisband en de achterste kruisband. Deze zitten, zoals de naam al aangeeft, gekruist in je kniegewricht en ze zorgen ervoor dat je knie zowel in gestrekte als in gebogen toestand stabiel blijft. De kruisbanden houden ook de draaibewegingen en de voor- en achterwaartse verplaatsing tussen het bovenbeen en het onderbeen tegen. Van alle kruisbandletsels is de overgrote meerderheid letsel aan de voorste kruisband. Deze ontstaan meestal doordat je de voet naar buiten draait en de knie naar binnen. Letsels aan de achterste kruisband komen een stuk minder vaak voor en zijn meestal het gevolg van een auto-ongeluk of een overstrekking van de knie.

 

Klachten verminderen bij kruisbandletsel

Om te weten wat je moet doen bij kruisbandletsel, moet je eerst weten hoe ernstig het letsel is. De kruisbandletsels komen in drie gradaties voor.

  1. Verrekking. De kruisband rekt flink uit, maar scheurt niet. Je zal merken dat de knie langzaam dik wordt en mogelijk voelt het even als een instabiel gewricht. Met wat rust en koelen is dit meestal relatief snel verholpen.
  2. Partiële ruptuur. De kruisband rekt zodanig uit dat hij gedeeltelijk scheurt. Je knie voelt hierna instabiel en pijnlijk. De zwelling zal een stuk sneller en heftiger zijn dan bij een verrekking. Het is verstandig om in dit geval rust te houden en de knie direct na het trauma te koelen. Daarna ga je met de fysiotherapeut aan de slag om de knie weer stabiel te krijgen. Door middel van oefeningen worden de spieren van je bovenbeen sterker gemaakt. Meestal geneest een partiële ruptuur weer op natuurlijke wijze.
  3. Volledige ruptuur. De kruisband scheurt volledig en als je echt pech hebt, zal er ook nog schade zijn aan het gewrichtskapsel en de meniscus. De knie wordt direct heel dik en er zal inwendig ook een bloeduitstorting ontstaan. Je voelt meteen dat er veel instabiliteit is. Afhankelijk van de grote van de schade zal er hier in de meeste gevallen een operatie aan te pas komen waarbij de kruisband vervangen wordt. Samen met de fysiotherapeut zul je zowel voor als na de operatie aan de slag gaan om de knie weer zo sterk mogelijk te maken. Dit zal zo’n negen maanden duren. In principe is het hierna weer mogelijk om er normaal mee te sporten.

Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.