Hielspoor

Foto Foto Foto

De symptomen van hielspoor

Hielspoor, ook wel fascitis plantaris of peesplaatontsteking genoemd, is een verkalking van  de peesplaat aan de onderzijde van je voet. Dit kan gepaard gaan met een ontsteking van je hiel. De pijn is meestal het hevigst als je begint te lopen en neemt af als je voet weer wat warmer begint te worden door het bewegen. Lang staan is vaak ook vervelend. De peesplaat kan soms ook wat gespannen staan en warm aanvoelen. De pijn kan zich verder uitbreiden over je hele hiel en in ernstigere gevallen ook in rust voelbaar zijn.

 

Pijn door hielspoor verminderen

Omdat hielspoor een overbelastingsklacht is, is de pijn te verminderen door de belasting aan te passen aan je belastbaarheid. Rustiger aan doen dus. Door te koelen bevorder je de doorbloeding en dit is belangrijk voor het herstel van de ontsteking en onbelaste training op bijvoorbeeld de fiets kan positief werken. Vaak heeft je kuit, en soms je hamstring, te veel spanning. Met behulp van massage en rekoefeningen kan deze spanning verminderen. De spierlengte en kracht van je kuit, hamstring en voetspieren zijn vaak niet optimaal en zal moeten normaliseren, dit kan door rekoefeningen en krachtoefeningen van deze spiergroepen te doen. Ook moet de mobiliteit van de gewrichten in je voet en enkel in orde zijn om optimaal te kunnen functioneren.

 

Herstellen van hielspoor

Naast de genoemde behandeling om de pijn van hielspoor te verminderen, krijg je advies over het juiste schoeisel en zal de fysiotherapeut naar je houding en looppatroon kijken. De voetspieren zijn vaak onvoldoende actief waardoor je voet als het ware uitzakt wat de druk op de peesplaat vergroot. Gerichte training van deze voetspiertjes zal ook een onderdeel van de behandeling zijn. Daarnaast zal de rompstabiliteit getraind worden om een goede houding aan te kunnen nemen zodat je optimaal kunt functioneren, het bewegingsgevoel in het been speelt hierbij een rol en ook dit zal getraind worden.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.