Frozen shoulder

Foto Foto Foto

De symptomen van een frozen shoulder 

De naam frozen shoulder zegt eigenlijk al genoeg. Het kapsel om het schoudergewricht 'bevriest' doordat er verklevingen  zijn ontstaan in dit kapsel. Hierdoor worden de bewegingen van de schouder steeds beperkter. Dit merk je door bewegingen die ineens niet meer zo soepel gaan. Denk hierbij aan het op de rug leggen van je hand, hoog reiken of een staart in je haar maken.

Bij een frozen shoulder worden drie fases onderscheiden:

  • De eerste fase is de bevriezingsfase. Hierin staat het geleidelijk erger worden van de bewegingsbeperking centraal. Daarnaast is dit ook de fase waarin je de meeste pijn ervaart.
  • De tweede fase is de bevroren fase. Gedurende deze periode is de pijn eigenlijk nauwelijks aanwezig en staat de beperking in beweeglijkheid op de voorgrond.
  • De laatste fase is de ontdooiingfase, waarbij de beweeglijkheid langzaam terug komt en je steeds minder klachten ervaart.

 

Hoe ontstaat een frozen shoulder?

Een frozen shoulder kan door meerdere oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld na een éénmalig trauma, zoals een val of een ongeluk, maar het kan ook spontaan ontstaan. Het komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, waarbij diabetes mellitus nog een extra risicofactor vormt.

 

Herstellen van frozen shoulder

Een frozen shoulder is een zogenaamde self limiting disease, wat betekent dat de aandoening vanzelf weer overgaat. Dit kan echter lang duren. Zonder fysiotherapeutische behandeling kan het, afhankelijk van je leeftijd, fitheid en aanwezige risicofactoren, tussen de zes maanden en drie jaar duren voordat de schouder zijn normale bewegingsvrijheid weer terug heeft. Fysiotherapeutische behandeling bevordert het herstel en daarmee de herstelperiode. Gedurende de behandeling probeert de fysiotherapeut de bewegingsbeperking zoveel mogelijk tegen te gaan. Als je er op tijd bij bent zal dit succesvoller zijn dan wanneer de schouder al volledig bevroren is. Verder zal de fysiotherapeut je begeleiden bij het omgaan met de bewegingsbeperking en zul je oefeningen doen om krachtverlies tegen te gaan.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.