Enkelverstuiking

Foto Foto Foto

De symptomen van een enkelverstuiking

Bij een enkelverstuiking ga je als het ware “door je enkel”. Dit wordt ook wel een inversietrauma genoemd. De voet klapt ten opzichte van het onderbeen naar binnen. Vaak gebeurt dit bij een misstap of tijdens het sporten. De enkelband aan de buitenkant van je enkel rekt hierdoor te veel op of kan zelfs scheuren. De enkel zal snel dik worden en in het geval van een scheur zal er ook een bloeduitstorting ontstaan. Meestal is het in de eerste uren pijnlijk om op de aangedane voet te staan maar niet onmogelijk. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of de eerste hulp om een eventuele breuk uit te sluiten.

 

Pijn van een enkelverstuiking verminderen

Na de enkelverstuiking kun je het beste zo snel mogelijk koelen en het been hoog leggen. Daarnaast kan je na het koelen een strakke kous of verband om de enkel doen die voorkomt dat het erg dik wordt. Blijf in de dagen na het trauma zo veel mogelijk op een normale manier lopen, maar probeer niet over je pijngrens heen te gaan. In sommige gevallen is het nodig om de enkel in te laten tapen, hiervoor kan je terecht bij de fysiotherapeut.

 

Herstellen van een enkelverstuiking

De eerste 2 à 3 weken na de enkelverstuiking is het beter om niet te gaan sporten, de enkel is nog pijnlijk en instabiel waardoor de kans op nog een inversietrauma extra groot is. Bovendien heeft het weefsel van de enkelband deze tijd simpelweg nodig om nieuwe vezels aan te maken zodat de band weer sterk genoeg wordt. Na deze eerste weken ga je mwt de fysiotherapeut aan de slag om de nieuwe vezels sterker te maken. Je zal oefeningen krijgen waarbij zowel de mobiliteit als de stabiliteit van de enkel worden aangepakt. De duur van het herstel is afhankelijk van de ernst van de klacht, je leeftijd en je fitheid. Over het algemeen zul je na 4 tot 8 weken weer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven en daarna kan je weer beginnen met het opbouwen van sportactiviteiten. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.