Instabiele enkel

Foto Foto Foto

De symptomen van een instabiele enkel

Als je regelmatig door je enkel bent gegaan, of éénmalig een heftig enkeltrauma hebt doorgemaakt, dan kun je hier langdurig restklachten van hebben. Het resulteert vaak in een chronisch instabiele enkel. De enkel blijft instabiel aanvoelen en je gaat er gemakkelijk doorheen. Ook heb je nog regelmatig pijn en zwelling in je enkel. Dit ontstaat doordat je enkelbanden of de stabiliserende spieren van je enkel niet goed genezen zijn na het enkeltrauma. Er zijn twee verschillende soorten instabiliteit. We spreken over functionele instabiliteit als de spieren rondom je enkel te kort komen in kracht of coördinatie. Bij mechanische instabiliteit zijn je enkelbanden of het enkelkapsel te ver opgerekt waardoor de passieve stabiliteit van de enkel niet meer gewaarborgd wordt. In de meeste gevallen van een chronisch instabiele enkel is er sprake van een combinatie van de twee soorten instabiliteit.

 

Pijn van een instabiele enkel verminderen

Wanneer je zo regelmatig door je enkel gaat kan het veel ongemak schelen als je een brace draagt die van buitenaf stabiliteit geeft voor je enkel. Je fysiotherapeut kan je helpen met het uitzoeken van de juiste enkelbrace voor jouw instabiele enkel. Daarnaast kan het verstandig zijn om zoveel mogelijk op stevige schoenen te lopen. Dit voorkomt grotendeels dat je door de enkel gaat. 

 

Herstellen van een instabiele enkel

Afhankelijk van het soort instabiliteit waar bij jou sprake van is, wordt de oefentherapie ingezet. Deze zal in de meeste gevallen gericht zijn op het trainen van de actieve stabiliteit van de enkelspieren. De fysiotherapeut zal je leren omgaan met het juist doseren van de belasting op je instabiele enkel. Wanneer er sprake is van veel mechanische instabiliteit dan zal er overwogen worden om operatief in te grijpen. Hierbij zullen de aangedane structuren herstelt worden in hun functie als stabilisator.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlBast, H.J.T. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.