Impingement

Foto Foto Foto

De symptomen van impingement

Impingement is de Latijnse benaming voor inklemming. Bij een impingement in het schoudergewricht vindt er een verkleining van de ruimte onder het schouderdak plaats waardoor weefsels ingeklemd raken. Deze weefsels, pezen, een slijmbeurs en het gewrichtskapsel, kunnen inklemmingspijn veroorzaken. De belangrijkste pijnklachten voel je tijdens het heffen van je arm en uiten zich meestal op de schouderkop en het kan uitstraling geven aan de zijkant van de bovenarm. Daarnaast kan het pijnlijk zijn om op de aangedane arm te liggen en als de arm op de rug gelegd wordt.

 

Pijn verminderen bij impingement

Om de pijn bij een impingement zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat je zo min mogelijk pijnlijke bewegingen maakt. Hierdoor voorkom je dat de aangedane weefsels steeds weer opnieuw geïrriteerd raken en zo krijgen ze de kans om het genezingsproces te starten. Elke keer dat een beweging pijn geeft zorgt dit er namelijk voor dat de klacht langer aanhoudt.

 

Herstellen van impingement

Om je van deze klachten af te helpen zal de fysiotherapeut op zoek gaan naar het ontstaan van de impingement en aan de hand hiervan wordt de behandeling bepaald. Dit zal er grofweg op neerkomen dat in de eerste 2 à 3 weken van de behandeling de pijnlijke bewegingen zoveel mogelijk vermeden moeten worden en dat de fysiotherapeut de betrokken spieren en pezen gaat behandelen om deze weefsels weer gezond te maken. Daarna ga je trainen waarbij de aandacht vooral uit zal gaan naar het aanleren van de juiste bewegingen van de gehele schoudergordel en om de stabiliteit en coördinatie van het gehele schoudergewricht te verbeteren. Dit doe je om te voorkomen dat de impingement terugkomt.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.