Instabiliteit/(sub)luxatie

Foto Foto Foto

Hoe onstaat instabiliteit/ een (sub)luxatie

Een (sub)luxatie van de schouder wordt in de volksmond ook wel “arm uit de kom” genoemd. Dit ontstaat in de meeste gevallen door een traumamoment zoals een val, maar kan ook ontstaan doordat je schoudergewricht niet stabiel genoeg is. Wanneer de arm uit de kom gaat verliest de schouderkop het contact met de schouderkom en belandt dan buiten het gewrichtsoppervlak. Dit gebeurt meestal naar voren en in een enkel geval ook naar achteren. Een schouder kan echter ook gedeeltelijk uit de kom gaan. Dit noemen we een subluxatie. De schouderkop komt op het randje van de kom te staan en gaat dus niet helemaal uit de kom. Hiermee gaat regelmatig schade gepaard zoals: een uitgerekt gewrichtskapsel, een scheurtje in het kraakbeen of een deukje in de schouderkop.

 

Symptomen bij instabiliteit/ (sub)luxatie

Door de schade die ontstaat bij een (sub)luxatie kun je pijn ervaren. Maar belangrijker is het feit dat je schouder er meestal (nog) instabieler van wordt. Je schouder voelt vaak onzeker in gebruik, waardoor je een bewegingsangst kan ontwikkelen.

 

Herstellen van instabiliteit/ (sub)luxatie

De ernst van de (sub)luxatie is in grote mate bepalend voor het herstel. In sommige gevallen is het voldoende om met de fysiotherapeut de spieren van de schouder te gaan trainen om het gewricht weer stabiel te krijgen. In ernstigere gevallen zal er een operatie plaats moeten vinden om de stabiliteit van het gewricht te herstellen. Ook in dat geval is het wel verstandig om van te voren je schouder al te gaan trainen, want dan kom je sterker uit de operatie en duurt het herstel minder lang. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.