Skiduim

Foto Foto Foto

De symptomen van een skiduim

De Latijnse benaming van een skiduim is ligamentum collaterale ulnare letsel. Het is een blessure die veel voorkomt bij skiërs maar komt zeker ook voor bij andere sporters. De blessure ontstaat door een ontwichting van de duim naar achter. Hierdoor ontstaat er een verrekking of scheur aan het ligamentum collaterale ulnare. Het gevolg is dat de duim verder naar achter kan bewegen dan hoort. De pijn die je voelt zit aan de binnenzijde van de duim, hierdoor is druk op die plek ook pijnlijk. Bepaalde bewegingen met de duim maken of kracht zetten kan de klachten ook provoceren. Daarnaast kan er zwelling zijn rondom het gewricht en voelt het allemaal een beetje instabiel. De diagnose “skiduim” wordt vaak gemist, wees hier dus alert op als je een trauma hebt gehad waarbij de duim naar achteren is geklapt.

 

Pijn van een skiduim verminderen

Probeer de duim niet teveel te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat het pijn gaat doen en kan je eventueel voorkomen dat een gedeeltelijke scheur groter wordt. Kort na het ontstaan van de skiduim kan het nuttig zijn om het duimgewricht even te koelen. Hiermee blijft de zwelling minder en het werkt bovendien pijndempend.

 

Herstellen van een skiduim

Wanneer het ligamentje niet helemaal kapot is, zou de skiduim in 3 of 4 weken vanzelf moeten herstellen. Mits je het gewricht genoeg rust geeft. Door middel van een spalk of tape kan je ervoor zorgen dat het gewricht genoeg rust krijgt en in de juiste positie staat om het ligamentje weer aan te laten groeien. Als het wel helemaal doorgescheurd is, dan wordt er in overleg met de orthopeed besloten of er een operatie nodig is. In allebei de gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je fysiotherapeut zodat je goed begeleid wordt in het hersteltraject. Denk hierbij aan adviezen over het doseren van oefeningen en rust en het herstel na een eventuele operatie. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.