Carpaal Tunnel Syndroom

Foto Foto Foto

De symptomen van Carpaal Tunnel Syndroom 

De carpale tunnel is een ruimte in je pols waar verschillende zenuwen en pezen doorheen lopen. De meest kwetsbare structuur in deze ruimte is de zenuw die de binnenkant van je hand aanstuurt. Bij het Carpaal Tunnel Syndroom wordt deze zenuw, de nervus medianus,  ingeklemd. Dit ontstaat door zwelling als gevolg van te veel vocht of als gevolg van irritatie van de structuren die door de tunnel lopen. Dit komt met name voor bij zwangere vrouwen en bij mensen met overgewicht of reuma. Ook komt het vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar die veel repeterende bewegingen maken met de hand en pols of waarbij de hand vaak aan trillingen wordt blootgesteld. De inklemming van de nervus medianus geeft pijn, tintelingen en/of een doof gevoel aan de handpalm en in de vingers. Soms gaat dit gepaard met krachtverlies van de hand. Meestal neemt de pijn ‘s nachts toe of wanneer de hand vaak gebruikt wordt.

 

Pijn van Carpaal Tunnel Syndroom verminderen

Zolang je het spannen van de pols- en vingerbuigers zoveel mogelijk weet te vermijden, zul je de provocatiemomentenverminderen. De fysiotherapeut kan je helpen met adviezen over je werkhouding en het vermijden van bepaalde bewegingen. Daarnaast kan de pijn van het Carpaal Tunnel Syndroom verlicht worden door de pols in te laten tapen. De pijnlijke bewegingen worden dan tegen gehouden en de pols wordt ondersteund. Om de pijn ‘s nachts te verminderen kan naast tape ook een spalk nog verlichting geven.

 

Herstellen van Carpaal Tunnel Syndroom

In sommige gevallen is bij het Carpaal Tunnel Syndroom een operatie nodig. Hierbij wordt het dak van de carpale tunnel doorgesneden waardoor de zenuw meer ruimte krijgt. Hierna zul je de hand een paar weken niet krachtig mogen gebruiken. Probeer wel je hand zoveel mogelijk onbelast te blijven bewegen, dit voorkomt zwelling en stijfheid. Daarna zal je met de fysiotherapeut aan de slag gaan om de pols weer sterker te maken. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
Grunbauer, S.E.R. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.