Knappende kaak

De symptomen van een knappende kaak 

Bij een knappende kaak is er meestal een probleem met de discus, dit is het schijfje in het kaakgewricht, te vergelijken met een meniscus in de knie. De discus schiet van zijn plek tijdens het openen en/of sluiten van de mond wat een meer of minder hoorbare knap geeft. De knap kan in verschillende stadia van het openen of sluiten van je mond optreden. Soms is het een gewoonteknap die weinig pijnklachten geeft en die als oorzaak een verkeerde manier van bewegen heeft.

In andere gevallen is het een heftige, pijnlijke knap waarbij het voelt alsof de kaak van zijn plek gaat. Vaak gaat hier een trauma aan vooraf, bijvoorbeeld een klap op de kaak, een val op het gezicht of het hoofd of langdurig bij de tandarts met de mond gespannen open zitten. In sommige gevallen is er geen oorzaak van een knappende kaak aan te geven.

 

Pijn van een knappende kaak verminderen

Meestal is het belangrijk om gedurende de eerste weken het kaakgewricht te ontzien door het eten van harde dingen te vermijden, geen pistoletjes of appels af te happen. Door het ontzien van het kaakgewricht vermindert vanzelf al de pijn van de knappende kaak. Daarnaast kun je samen met de kaakfysiotherapeut aan het werk om te leren het knappen te verminderen of te voorkomen.

 

Omgaan met een knappende kaak

In het ene geval kan je door wat simpele oefeningen van de kaakfysiotherapeut de knappende kaak verminderen en voorkomen.

In het andere geval kan de kaakfysiotherapeut door middel van tracties aan het kaakgewricht de discus weer op zijn plaats krijgen en daarmee de knap verminderen.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlAref, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

De volgende therapeut helpt je hiermee

TRIAS locaties voor de behandeling van een knappende kaak