Trainen voor een operatie

Foto Foto Foto

Trainen voor een operatie

Krijg je binnenkort een nieuwe kruisband, heup of knie? Of ga je geopereerd worden aan, bijvoorbeeld, je schouder, enkel of elleboog? Of staat er een hartoperatie of buikoperatie gepland? We adviseren je om al voor de operatie te gaan trainen. Want hoe fitter je bent voor de operatie, hoe fitter je bent na de operatie. Dit noemen we ook wel Better in – Better out (BiBo). Door voor de operatie al te trainen kun je een gedeelte van de achteruitgang door de operatie voorkomen. Dit trainen voor een operatie heet prehabilitatie. Bij TRIAS helpen we je hiermee.

 

Hoe werkt het trainen voor een operatie?

Door voor de operatie al te trainen, creëer je een fitter en sterker lichaam. Je bent daardoor beter bestand tegen de impact die een operatie heeft. Niet alleen krijg je sterkere spieren, pezen en een betere algemene conditie, je hebt ook nog eens minder risico’s op complicaties tijdens de operatie. Tijdens het preoperatieve trainingstraject ga je daarom met onze fysiotherapeuten aan de slag om je kracht, uithoudingsvermogen en je algehele condititie te trainen.  

Je start met een intake bij de fysiotherapeut, deze bestaat uit een gesprek, gecombineerd met fysiotherapeutisch onderzoek en testen. Afhankelijk van je belastbaarheid en het soort operatie kan het zijn dat er nog een aanvullende inspanningstest bij de sportarts nodig is. Op basis van de bevindingen wordt er een trainingsprogramma voor je gemaakt. Deze trainingen zijn gericht op je conditie en op de spieren die belast worden tijdens de operatie en gaan uit van wat je, ondanks de blessure, nog wel kan doen. De trainingen kunnen individueel zijn, maar er zijn ook kleine trainingsgroepen waar je samen met anderen traint die ook geopereerd gaan worden.

 

Wanneer kun je trainen voor een operatie?

Uiteraard is het belangrijkste dat je met het BiBo-traject begint voor de operatie. Om het meeste resultaat te behalen adviseren we een trainingstraject van (minimaal) 6 - 8 weken. Dit kan bijvoorbeeld als je op een wachtlijst staat voor de operatie, of als je operatie om andere redenen uitgesteld is. Maar ook als de wachttijd voor je operatie korter is, kun je beginnen met trainen. Elke training is mooi meegenomen en zorgt ervoor dat je fitter bent. Doe de trainingen wel altijd met de begeleiding van een zorgprofessional, het liefst een fysiotherapeut. Het is namelijk heel belangrijk om, met het oog op je klacht/blessure, rekening te houden met wat er wel of niet kan. 

 

Voor een individueel BiBo-traject kun je op iedere locatie van TRIAS terecht. De BiBo-trainingsgroepen zijn op locatie Xenonweg in Amersfoort en locatie De Kwakel in Utrecht.

Je hebt geen verwijzing van een arts nodig om een BiBo-traject te gaan doen. 

 

Basis voor succesvol traject

Een goede intake en onderzoek is de basis voor een succesvol traject. Daarom maken we graag een afspraak met je.


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlHossainian, B. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

De volgende therapeuten helpen je hiermee