Etalagebenen

De symptomen van etalagebenen

Ruim 25.000 mensen in Nederland horen jaarlijks dat ze claudicatio intermittens, oftewel “etalagebenen”, hebben. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat je moet stoppen met lopen. Als je rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Met etalagebenen moet je dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Je loopt als het ware van de ene etalage naar de andere: vandaar de naam etalagebenen.

 

Pijn van etalagebenen verminderen

De acute pijn van etalagebenen, veroorzaakt door slagaderverkalking in je benen, kan worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut.

Uit recente studies blijkt dat nog veel mensen met etalagebenen worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Dit terwijl het op een veilige, minder ingrijpende en net zo effectieve manier met looptherapie aangepakt kan worden.

 

Herstellen van etalagebenen

Bij looptherapie wordt niet alleen je pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. Als je etalagebenen hebt, moet je leren om ‘door de pijn’ heen te lopen. Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding kan dit. Niet alleen de fysieke inspanning kost je energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Denk hierbij aan stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezond eten en trouw je medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.

 

TRIAS heeft fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het Claudicatio Netwerk. Hierdoor krijg je, met verwijzing, 37 behandelingen loopfysiotherapie vanuit je basisverzekering vergoedt.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.