Foto
12-02-2018 | Nieuws

TGM-Arbo maakt risico’s inzichtelijk met nieuwe tool

Al vele jaren verzorgt TGM-Arbo, een van de labels van TRIAS, preventief medische onderzoeken, zogenaamde PMO’s, voor medewerkers. ‘Dat is in principe niks nieuws onder de zon voor ons, want we zorgen er al geruime tijd voor dat werkgevers goed op de hoogte zijn van de arbeidsgerelateerde risico’s op de werkvloer op het gebied van gezondheid en daardoor de kans op uitval’, aldus Tijmen Dijkhorst van TGM-Arbo. Deze risico’s variëren van algemene risico’s die er zijn in het bedrijf (denk onder andere aan losliggende draden waar mensen over kunnen struikelen tot aan voldoende licht en lucht op de werkvloer), maar ook risico’s individueel per medewerker (zoals bijvoorbeeld overgewicht, roken, onvoldoende beweging, hartproblemen of rugproblematiek). Deze risico’s worden in kaart gebracht om ervoor te zorgen dat er preventief kan worden ingegrepen, waarmee wordt voorkomen dat medewerkers uitvallen.

 

‘De preventieve medische onderzoeken doen we al veel langer, maar sinds kort werken we met een prachtige tool die al deze gegevens in kaart brengt. Het is een overzichtelijk dashboard dat bedoeld is voor zowel medewerkers als werkgevers. Via deze tool kunnen medewerkers bekijken hoe ze er persoonlijk voor staan qua gezondheid en de mogelijke invloed op hun werk. Nog interessanter is het voor de werkgever, die in één oogopslag, anoniem, voor zijn hele bedrijf de risicogebieden in kan zien. Dit gebeurt door middel van een rode, oranje of groene score op verschillende aspecten in het bedrijf’, licht Dijkhorst toe. Op basis hiervan kan er een preventief beleid gemaakt worden om zo uitval te voorkomen en fitte medewerkers te hebben.

 

‘We merken dat (potentiële) opdrachtgevers erg enthousiast zijn over deze nieuwe tool. Met name het bundelen van alle risico’s in één makkelijk overzicht biedt voordelen. Daarnaast kan de werkgever ook zien hoe hij scoort vergeleken met andere bedrijven uit de branche. Op één centrale plek kan worden bekeken of het bedrijf op de goede weg is, of dat er verbeterpunten zijn om te voorkomen dat medewerkers uitvallen’.

 

 

Tekst in samenwerking met OnderNamen Utrecht.
Terug naar nieuwsoverzicht