TOS

Foto Foto Foto

De symptomen van TOS

TOS is de afkorting voor Thoracic Outlet Syndroom. De thoracic outlet is de ruimte tussen de nek en de schouder, die loopt tot je sleutelbeen en de bovenste ribben. Hier loopt vanuit de nek een bundel met bloedvaten en zenuwen doorheen die de arm voedt. Als je last hebt van TOS dan raakt deze bundel bekneld, wat vervolgens klachten in je arm en hand geeft. Omdat het om bloedvaten en zenuwen gaat, zijn dit andere klachten dan bij spier- of peesaandoeningen. Je krijgt bijvoorbeeld een vermoeid gevoel in je arm of je arm en hand zijn continue koud. Ook kan je tintelingen of krachtverlies hebben. De klachten verergeren meestal als je de arm bovenhands gebruikt, omdat bij deze beweging de ruimte tussen het sleutelbeen en de bovenste rib nog verder verkleind. Afhankelijk van je bouw, heb je meer of minder kans op het ontwikkelen van TOS. Daarnaast is je (werk)houding zeer bepalend voor het risico dat je loopt. TOS komt bijvoorbeeld relatief veel voor bij kappers, schilders en mensen die veel bovenhands sporten.

 

Klachten van TOS verminderen

Als je veel klachten door TOS hebt dan is het belangrijk om de houding en de bewegingen die de ruimte tussen je sleutelbeen en ribben verkleinen, zo veel mogelijk te vermijden. Door bijvoorbeeld zo min mogelijk bovenhands te doen met de betreffende arm. Maar vooral goed letten op je (werk)houding tijdens het zitten, lopen en het dragen van voorwerpen. Daarnaast zal je met enkele oefeningen van je fysiotherapeut leren hoe je het betrokken weefsel wat tot rust brengt, door bijvoorbeeld je spieren te rekken.

 

Herstellen van TOS

De diagnose van TOS is erg lastig te stellen. Er is geen éénduidige test die met zekerheid aantoont dat je TOS hebt. Het zal met name uit je verhaal en klachtenpatroon moeten worden geconcludeerd. De behandeling bij de fysiotherapeut zal zich met name richten op het vergroten van de thoracic outlet ruimte. Dit gaat met name om houdingsadviezen, ontspannen van je spieren in dat gebied en het mobiliseren van het sleutelbeen en de ribben. In zeer ernstige gevallen kan er worden gekozen voor een operatie waarbij de bovenste rib wordt verwijderd. Hier zal echter pas als laatste optie voor gekozen worden. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlAref, K. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.