Kinderfysiotherapie

De symptomen van moeite met prikkelverwerking

Veel kinderen hebben moeite met prikkelverwerking. Symptomen die hierop wijzen zijn: je kind heeft moeite met stilzitten of met concentreren in de klas, maar kan wel urenlang computerspelletjes doen of muziek luisteren. Je kind kan ineens heel boos of verdrietig reageren of bepaalde prikkels, zoals geuren, aanraking en geluiden, vermijden. Andere symptomen van moeite met prikkelverwerking zijn: je kind lijkt zijn naam niet te horen tijdens het spelen of je kind is gevoelig voor geluid. De nagels knippen of haren wassen is een ramp om te doen. Je kind zondert zich af op een drukke verjaardag of slaapt slecht, omdat het nog ligt te stuiteren in bed.

 

Hoe weet je of je kind moeite heeft met prikkelverwerking

Als je vermoedt dat je kind moeite heeft met prikkelverwerking dan kun je dit laten testen door een speciaal hiervoor opgeleidde kinderfysiotherapeut. Met behulp van een uitgebreide intake, een oudervragenlijst (Sensory Profile-NL) en een observatie in de praktijk maakt de kinderfysiotherapeut een Sensorisch Profiel van je kind. Soms gebruikt de kinderfysiotherapeut ook een vragenlijst voor de leerkracht (Schoolcompanion). Met het Sensorisch Profiel weet je hoe je kind de informatie uit de zintuigen verwerkt. Of je kind hoogsensitief is en voor welke prikkels je kind overgevoelig of ondergevoelig is. En op welke manier je kind hier mee omgaat, op een actieve of juist passieve manier. Duidelijkheid hierover kan het makkelijker maken om het gedrag van je kind te begrijpen en om passende vervolgstappen te nemen.

 

Behandeling van moeite met prikkelverwerking

Als na het maken van het Sensorisch Profiel blijkt dat je kind moeite heeft met prikkelverwerking dan kan de kinderfysiotherapeut starten met behandeling. De problemen in de prikkelverwerking verschillen erg van elkaar en daardoor ook de inhoud van de behandeling. Er wordt in alle gevallen in een veilige, kindvriendelijke ruimte geoefend met je kind. Zo kan je kind ervaren wat het doet als je kind wél in staat is om de prikkels goed te reguleren. Meestal krijgen jullie ook adviezen en oefeningen voor thuis en/of school mee. Behandeling kan plaatsvinden in de praktijk of op school, afhankelijk van je hulpvraag.


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.