Parkinson



De symptomen van de Ziekte van Parkinson
De Ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de Ziekte van Parkinson is daardoor dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt zijn de symptomen hetzelfde. Enkele voorbeelden van symptomen zijn:
- Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong.
- Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie).
- Stijfheid van de spieren (rigiditeit).
- Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte.
- 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken.
Hulp bij de Ziekte van Parkinson
Als gevolg van de Ziekte van Parkinson kunnen problemen ontstaan met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Voorbeelden zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. Door deze verscheidenheid aan problemen zijn vaak meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling. De betrokkenheid van iedere zorgverlener is afhankelijk van de problemen die ervaren worden.
De fysiotherapeutische behandeling van de Ziekte van Parkinson
Er is aanleiding voor een doorverwijzing van je huisarts of specialist als je problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel of omrollen in bed. Een verminderde conditie of nek- en schouderklachten kunnen ook een goede reden zijn.
De fysiotherapeut helpt je om weer makkelijker, zekerder en vrijer te gaan bewegen. Zonodig krijg je hulp bij het onderhouden of opbouwen van je conditie. Je leert je mogelijkheden beter kennen en daardoor kan je zelfvertrouwen groeien. Je krijgt ook voorlichting. Op die manier kun je, ook op langere termijn, en zonder je fysiotherapeut actief blijven.
Wil je meer weten?
Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.Afspraak maken Stel je vraag