Klapvoet

Foto Foto Foto

De symptomen van een klapvoet

Wanneer je last hebt van een klapvoet dan lukt het je niet meer om je voorvoet zelf op te tillen. Bij elke stap die je maakt, klapt je voet dus op de grond tijdens het neerzetten. Door een inklemming van de zenuw die de voethefspieren aanstuurt, verlies je de controle over deze spieren. De spieren zijn daardoor te zwak om je voet op te tillen. Hierdoor krijg je bij een stap niet alleen een ploffend geluid, maar gaat je voet ook slepen met alle gevolgen van dien. Zoals het struikelen over je eigen voet als resultaat. 

 

Ongemakken van een klapvoet verminderen

Om te voorkomen dat je met regelmaat over je eigen voet valt, zal de fysiotherapeut je aanraden om speciale schoenen of een EVO (enkel voet orthese) aan te schaffen. Deze hulpmiddelen helpen je met het omhoog houden van je klapvoet zodat hij niet meer klapt of sleept. Daarnaast is het verstandig om de voethefspieren te blijven trainen. Wanneer je dit helemaal niet doet, zal het herstel alleen maar langer duren. Ondanks dat ze verzwakt zijn door de inklemming kan je de spieren goed blijven onderhouden door gepaste oefeningen te doen.

 

Herstellen van de klachten van een klapvoet

Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden tot je klapvoet weer hersteld is. Het belangrijkste voor het herstel, is dat de inklemming opgeheven wordt. Zodra de inklemming verholpen is moet de zenuw weer geprikkeld worden en de spieren getraind om de opgelopen achterstand in te halen. Zenuwen zijn over het algemeen structuren die zeer kwetsbaar zijn en langzaam herstellen. Het is dus zaak dat je voorzichtig het hersteltraject doorloopt samen met je fysiotherapeut. 


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.