Kinderfysiotherapie

De symptomen door hyperventilatie

Een kind met hyperventilatie ademt letterlijk te veel. Je kind kan als gevolg hiervan last hebben van duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of zich slap voelen. Ook zien we vaak dat kinderen met hyperventilatie last hebben van boeren, winderigheid, tintelingen in de armen of rond de mond, stijfheid, spierkrampen in de handen en voeten, hartkloppingen, pijn in de bost en concentratiestoornissen.

 

Waarom heeft je kind last van hyperventilatie?

Hyperventilatie wordt meestal uitgelokt door psychische en/of emotionele factoren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die lijden aan hyperventilatie vaak erg gevoelige kinderen zijn. Ze weten nog even geen juiste manier om met angstgevoelens als faalangst, onzekerheid of met stress om te gaan of kunnen bepaalde situaties niet goed overzien.

Maar hyperventilatie kan ook een medische oorzaak hebben. Het is daarom goed om eerst naar de huisarts te gaan om de juiste diagnose te laten stellen.

 

Leren omgaan met hyperventilatie

De kinderfysiotherapeut leert je kind om te gaan met hyperventilatie door onder andere juiste ademhalingstechnieken aan te leren. Verder krijgt je kind handvaten vanuit mindfulness en yoga om beter om te gaan met stress en angstgevoelens. Dit is afgestemd op de leeftijd van je kind. Last but not least krijgen jij en je kind adviezen wat jullie het beste kunnen doen op het moment van hyperventileren.  Dit gaat allemaal op een lichaamsgerichte manier met beweging en spel, want zo komt je kind weer lekker in zijn vel.


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.