Foto
16-06-2020 | Blog

Hoe weet je of je misschien een diastase recti abdominis (DRA) hebt?

Becky Spellman is Pilates Revalidatie docent en fysiotherapeut. Becky is onder andere gespecialiseerd in het herstel van de diastase recti abdominis (DRA).

 

Lees in dit blog hoe een DRA vast te stellen is.

 

Vaak weten vrouwen niet dat ze een DRA hebben, maar wel dat er iets aan de hand is, ze kijken in de spiegel en zien dat hun buik een andere vorm heeft dan voor de zwangerschap. Bij de een is dat een ingevallen lijn van borstbeen naar schaambot en bij de andere een puntige uitstulping.

 

Voor mij als therapeut is de DRA ook waarneembaar door de manier van bewegen tijdens het gaan zitten, liggen en staan. DRA is niet bij iedereen onmiddellijk zichtbaar, dus is het vraaggesprek met de client en bepaald onderzoek van belang om het vast te stellen.

 

Symptomen van patiënten kunnen variëren van vage rugklachten in de zin van stijfheid en door de rug gaan, urineverlies bij lachen, niezen, hoesten, springen en rennen, wiebelig gevoel in de romp, vage darmklachten zoals opgeblazen gevoel na het eten en verlies in zelfvertrouwen door niet lekker in het vel te zitten.

 

Deze symptomen kunnen een negatief effect op het algemeen dagelijks leven (ADL functie) hebben en kunnen behoorlijk belemmerend zijn. Een ex-client vond het moeilijk om de straat op te gaan door haar urineverlies en instabiel gevoel van haar romp, een andere cliënt voelde zich psychische kwetsbaar door het “gat” in haar buik en had de neiging om haar armen over haar buik te vouwen ter “bescherming”.

 

Dus, hoe weet je of je een DRA hebt? Er zijn op internet manieren om zelf thuis te diagnosticeren, echter in de praktijk blijkt het niet zo makkelijk te zijn en gaat het regelmatig mis. Hierdoor kunnen onterecht zorgen ontstaan, mijn advies is om je door een deskundige te laten onderzoeken. Dit omdat er verschillende soorten DRA’s zijn door verschillen in anatomische structuur van cliënt tot cltiënt.

 

Na het beluisteren van jou verhaal en het lichamelijk onderzoek, kan het juiste behandelplan voor jou gemaakt worden, omdat iedreen anders is wordt een behandelprogramma gemaakt dat past in jou levensstijl.

 
Terug naar nieuwsoverzicht