Kinderfysiotherapie

De symptomen van onderontwikkelde fijne motoriek

Over het algemeen ontwikkelt de fijne motoriek zich op iets latere leeftijd dan de grove motoriek. Je kunt bij de fijne motoriek denken aan het leren schrijven, tekenen, knippen, kralen rijgen, maar ook het aan- en uitkleden, bijvoorbeeld een rits of knopen open maken en veters strikken. Deze vaardigheden worden steeds belangrijker op het moment dat je kind naar school gaat. En juist dan worden de problemen vaak duidelijk zichtbaar. Heeft je kind moeite met het goed vasthouden van een pen, schrijft je kind slordig of erg langzaam? Vindt je kind werkjes maken op school moeilijk of knutselen niet leuk? Mogelijk is de fijne motoriek dan onderontwikkeld.

 

Testen van de fijne motoriek

Als je twijfelt over de ontwikkeling van de fijne motoriek van je kind dan kun je bij de kinderfysiotherapeut terecht om dit te laten testen. In een kindvriendelijke omgeving zal je kind spelenderwijs een aantal testen worden afgenomen. Als het nodig is dan zal ook de oogmotoriek getest worden door middel van een visuele screening. De fijne motoriek doet namelijk een beroep op de oog-handcoördinatie en met de visuele screening  wordt er gekeken naar de samenwerking van de ogen tijdens de fijn motorische taak. Dit is een ander soort test dan bij de opticien. Na de test hoor je hoe het met de fijne motoriek van je kind gesteld is en krijg je, indien nodig, advies voor een vervolgtraject.

Soms is er kan ook sprake van pijn tijdens het uitvoeren van fijn motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld na lang tekenen of schrijven. De kinderfysiotherapeut legt je graag uit wat de reden hiervan is en wat er aan gedaan kan worden.

 

Ontwikkelen van de fijne motoriek

Als blijkt dat je kind hulp nodig heeft om de ontwikkeling te stimuleren dan kan de kinderfysiotherapeut daarmee helpen. Soms is het een kwestie van gaan schrijven met een andere pen of met behulp van een penhulpje. En in andere gevallen is er meer nodig.

Lekker in je vel door de beweging en het spel. Dat is hoe Kinderfysiotherapie TRIAS te werk gaat. Spelenderwijs oefenen, zonder de nadruk te leggen op wat je kind nog niet kan. Juist door je kind succeservaringen te laten ervaren, gaat je kind met sprongen vooruit! Afhankelijk van de klacht bespreekt de kinderfysiotherapeut met jou en je kind ook oefeningen voor thuis.


Wilt u meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.