Diastase

Foto Foto Foto

De symptomen van een diastase

Tijdens de zwangerschap zullen de buikspieren uitwijken om ruimte te maken voor de baby. De peesplaat (linea alba) waar de buikspieren zich aanhechten zal oprekken om dit toe te laten. Dit is normaal tijdens de zwangerschap en heet Diastase Recti Abdominis (DRA). Soms is er sprake van “vertraagd herstel” en is fysiotherapie nodig.

 

Diastase kan zich uiten in de vorm van signs (zichtbaar) en symptoms (voelbaar) die variëren per vrouw.

 

Signs: Een bolle buik die enkele weken tot enkele maanden aanhoud na de bevalling. Bij bewegen kan een “zeppelin” buik ontstaan, waarbij een punt vormige uitstulping te zien is bij het aanspannen van je buikspieren waar de peesplaat loopt. Soms zal juist een ingevallen lijn zichtbaar zijn die gepaard kan gaan met een papierachtig huid rondom de navel.

 

Symptoms: Vage rug klachten zonder duidelijk aanleiding, met een stijf gevoel. Het kan zijn dat het voelt alsof je door rug gaat of, alsof het in je rug gaat schieten. Urine incontinentie bij lachen, niezen, hoesten, springen en rennen. Een wiebelig gevoel in de romp die gepaard kan gaan met uit balans raken bij tillen van je kind. Vage darmklachten zoals opgeblazen gevoel na het eten. Ook kan er een verlies van zelf vertrouwen ontstaan in het lichaam.

 

Verminderen van de diastase

 We behandelen en we oefenen bij diastase. Dit doen we zodat de bouwstoffen aangemaakt gaan worden en de cellen (fibroblasten) in de peesplaat gestimuleerd worden om collageen te maken. De peesplaat wordt hierdoor dikker, sterker en smaller waardoor de buikspieren dichter bij elkaar komen. 

  

Herstellen van de diastase

We beginnen met ademhalingsoefeningen, hierdoor maak je bewust connectie met de diepliggende buik, rug en bekkenbodem spieren.

 

Tijdens jouw behandel traject wisselen we tussen fysiotherapie en oefentherapie. Fysiotherapeutische behandelingen zijn: massage technieken voor de oppervlakkige en diep lagen bindweefsel, triggerpoint release massage, gewricht mobilisaties en coaching. Tijdens de oefentherapie richten we op integratie van ademhaling tijdens bewegen, het selectief doen van buik, rug en bekkenbodem oefeningen en zelfs het trainen van de bil spieren en schouder gordel.

 

We meten een keer in de 2 weken jouw diastase. Een gemiddeld traject duurt 8 tot 12 weken (mits geen bindweefsel gerelateerde aandoeningen). Houd rekening met een bezoek per week aan de fysiotherapeut en met het doen van oefeningen 10-20 minuten per dag thuis.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Stel uw vraag hieronder:


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.

De volgende therapeuten helpen je hiermee

TRIAS locaties voor diastase