CVA

Foto Foto Foto

De restklachten van een CVA

De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor “cerebro vasculair accident”. Letterlijk betekent dit: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. In de meeste gevallen gebeurt dat door de afsluiting van een bloedvat (herseninfarct), maar het kan ook door een bloeding (hersenbloeding) komen. Daarbij beschadigt het hersenweefsel. De gevolgen van een beroerte zijn deels lichamelijk van aard: je kunt problemen hebben met lopen, moeite met je evenwicht, een arm die ‘niet meewerkt’ of moeite hebben met praten. Daarnaast kan een beroerte ook voor psychosociale problemen zorgen, dit merk je in jouw gedachten, gedrag of veranderingen in je karakter. Welke restklachten je hebt, is afhankelijk van welk deel en de hoeveelheid weefsel van je hersenen dat beschadigd is.

 

Restklachten van een CVA verminderen

De fysiotherapeut helpt op verschillende manieren om de restklachten van een CVA te verminderen. De revalidatie begint het liefst zo snel mogelijk nadat de diagnose “CVA” door de neuroloog is gesteld. Ook op langere termijn helpt de fysiotherapeut je bij het herstel en het verbeteren van je mogelijkheden.

 

Fysiotherapie na een CVA

Het doel van de fysiotherapie na een CVA is dat je leert om allerlei dagelijkse activiteiten weer zelf te doen. Het is belangrijk dat je zelf al in een vroeg stadium aan de fysiotherapeut laat weten wat je wilt bereiken met de therapie. In hoeverre dit lukt, is vaak moeilijk te voorspellen, zeker wanneer de beroerte nog niet zo lang geleden heeft plaatsgevonden. Wel staat vast dat intensief oefenen noodzakelijk is, soms meerdere keren per dag. Het is zelfs mogelijk dat je als gevolg van een CVA weer opnieuw moet leren lopen. Om het oefenen te vergemakkelijken wordt vaak gebruikgemaakt van een hulpmiddel zoals een looprek, een wandelstok of een beugel ter ondersteuning van bijvoorbeeld je voet. Je fysiotherapeut leert je dan hoe je goed gebruik maakt van deze hulpmiddelen.


Wil je meer weten?

Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.

Afspraak maken Stel je vraag

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandHagedoorn, J.S. is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering

Stel je vraag


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.


Momentje...

Hartelijk dank voor je mail. Wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.