Foto
08-06-2020 | Blog

Mummy Tummy

Becky Spellman is Pilates Revalidatie docent en fysiotherapeut. Becky is onder andere gespecialiseerd in het herstel van de diastase recti abdominis oftewel de Mummy Tummy.

 

Lees in dit artikel wat de Mummy Tummy is.

 

Mummy Tummy is een bekend verschijnsel onder de moeders van Nederland. Het lijkt of iemand nog steeds 4 maanden zwanger lijkt, ook al is ze 6 maanden geleden bevallen. Er is niets zo gênant als het antwoord op de vraag “Oh wat leuk, ben je weer zwanger? Wanneer komt de kleine?”, dat er geen sprake is van een zwangerschap en dat de baby al lang geboren is…

 

Diastase Recti Abdominis (DRA) betekent letterlijk scheiding van de rechte buikspieren. Onze buikspieren beginnen aan de achterkant en zijkant van ons lichaam en eindigen aan de voorkant bij de Linea Alba (LA). Dit is een witte, collageenrijke bindweefsellijn waar de buikspieren aaneen hechten. Deze lijn gaat van borstbeen naar schaambot en is verantwoordelijk om krachten en druk te verdragen die op de buikspieren komen in ons dagelijks leven. Normaal gesproken is deze lijn dik en vezelig, maar tijdens de zwangerschap komt het zwangerschapshormoon relaxine vrij die banden/pezen los weken waardoor de LA structureel veranderd. Om uitzetting van de baarmoeder toe te laten, moeten de buikspieren ten opzichte van elkaar gaan wijken, de LA wordt dunner en elastischer als het geleidelijk word opgerekt tijdens het 2e en 3e trimester. Dit is een normaal en gewenst fysiologisch proces die ervoor zorgt dat er genoeg ruimte komt voor de baby om te kunnen groeien.

 

Als er teveel ruimte komt tussen de rechte buikspieren dan spreek je van diastase recti abdominis. Natuurlijk is ieder lichaam anders, en na 11 jaar ervaring en ongeveer 150 diastase cliënten, heb ik geen 2 diastase recti abdominis gezien die precies gelijk waren en dezelfde symptomen vertoonden. De meest overeenkomende symptomen van diastase recti abdominis zijn:

  • Algemene gevoelens van instabiliteit, dit komt door een lagere druk in de buikholte en krachtverlies in de core spieren (buik, rug, bekkenbodem en middenrif).
  • Omdat er sprake is van krachtverlies in de core, kan compensatie optreden ergens anders in het lichaam. Dus in het bekken en de benen of in de schoudergordel, nek en armen.
  • Darmklachten, omdat de linea alba dunner is, krijgen de darmen meer ruimte waardoor er een opgeblazen gevoel kan ontstaan na het eten.
  • Urine-incontinentie bij lachen, niezen, hoesten, rennen, springen en op de trampoline gaan.
  • Een hoger ademhalingspatroon door het wijken van de buikspierhelften.
  • Psychische gevolgen door minder vertrouwen in eigen lichaam en een vertekent zelfbeeld.

 

Al deze klachten zijn een logische gevolg van een vertraagd herstel van diastase recti abdominis, gelukkig is het omkeerbaar en kunnen we cliënten met Pilates revalidatie op weg helpen naar volledig herstel.
Terug naar nieuwsoverzicht