Foto
18-06-2020 | Blog

Behandeling van DRA

Becky Spellman is Pilates Revalidatie docent en fysiotherapeut. Becky is onder andere gespecialiseerd in het herstel van de diastase recti abdominis (DRA).

 

Lees in dit blog hoe een behandeling van een DRA in zijn werk gaat.

 

In de wereld van fysiotherapie beginnen we eerst met het inventariseren van je hulpvraag en een screening van de algemene gezondheid. Hierna richt ik me op jouw verhaal en zal ik de tijd nemen om te luisteren naar alle aspecten van jou leven. Hierna zal ik vragen stellen over de klacht, het beloop hiervan, de zwangerschap, de groei van de baby, de bevalling, eventueel borstvoeding, slaappatroon en leefstijl.

 

Afhankelijk van de informatie, zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden, ik kijk naar het hele lichaam, hoe je bindweefsel voelt, hoe je spieren voelen en ook hoe de gewrichten bewegen, de bewegingspatronen, de ademhaling en natuurlijk, kijk ik of je wel of niet een DRA hebt.

 

Daarna wordt een fysiotherapeutische diagnose gesteld en maken we samen een behandelplan. Dit zal neerkomen op een wekelijks afspraak op de praktijk zijn waarbij fysiotherapeutische behandelingen zoals massage van spieren/bindweefsel of gewricht mobilisaties worden gecombineerd met oefentherapie. De oefeningen zijn een groot deel van de behandelmethode.

 

Houd rekening met 15 minuten huiswerkoefeningen per dag. Deze oefeningen helpen niet alleen bij het herstel en bewustwording van het lichaam, maar zullen ook een relevante terugkoppeling hebben naar jou leven. Samen kijken we naar de “rustige” momenten in jouw dag, wanneer sta je stil? De oefeningen zullen op maat gemaakt worden om makkelijk in deze rustige momenten te passen, de oefeningen zijn prima te doen terwijl je bij een verkeerslicht wacht of in de rij staat bij de supermarkt. In de loop van tijd zul je merken dat je baby optillen beter gaat, dat je minder last hebt van urineverlies, dat je rug sterker en soepeler voelt en natuurlijk, dat je DRA minder wordt.

 

De ervaring leert dat een totaal periode van 6 tot 12 weken nodig is om de veranderingen in je lichaam te laten plaatsvinden voor het herstel van de DRA. Nadat het behandeltraject is afgesloten zullen we 3 maanden later een afspraak voor controle hebben om te horen hoe het met je gaat.

 

Als je postnatale klachten hebt of denkt aan een DRA, dan help ik je graag op weg naar herstel op locatie Xenonweg in Amersfoort.

 

 

 
Terug naar nieuwsoverzicht